Zjednoczony Ursynów [801]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

kto mi pomoże? :PPP dlaczego tęcza jest łukiem?? plisss :P ocena z fizyki na krawędzi :) nigdzie w necie nie moge znaleźć odpowiedzi :P
  • Anonim

bo się nagięła heheheh
  • Anonim

może to ci pomoże:

http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C4%9...
  • Anonim

a to tekst z powyższej strony:

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.

Tęcza jest efektownym dowodem, że światło białe składa się z różnych barw składowych. Powstaje wówczas, gdy promienie słoneczne padające zza pleców obserwatora załamują się i odbijają w kroplach wody znajdujących się w powietrzu. Przy powstawaniu tęczy głównej światło słoneczne najpierw załamuje się w kropli deszczu, a potem zachodzi całkowite wewnętrzne odbicie od jej tylnej ściany. Po odbiciu światło wychodzi na zewnątrz w postaci pasma barw. Czasami pojawia się słaba tęcza wtórna na zewnątrz tęczy głównej. Barwy tej drugiej tęczy ułożone są odwrotnie. Powstaje ona, gdy światło ulega dwukrotnie całkowitemu wewnętrznemu odbiciu wewnątrz kropli deszczu i dopiero potem wychodzi na zewnątrz.

• Rota

dlatego bo kropla wody ma budowe zblizona do pryzmatu!!!
  • ஜPłetwaஜ

tencza to zajebiste zjawisko, przedewszystkim jest piekna ja to zawsze jak mam klisze w aparacie to korby dostaje i cały czas jej zdjecia pstrykam mam juz w domu spora kolekcje :)
  • Anonim

Płetwa się pochwal, a masz może to gdzieś na jakiejś stronce wsadzone to z chęcią bym poogądał:)
  • ஜPłetwaஜ

nie mam niestety wszytko na kliszach i papierze poniewasz nie posiadam ani cyfry ani skanera wiec :(
  • Anonim

ja niestety też nie posiadam, ale moze moze kiedyś coś się wykombinuje i się obejży np. projector do slajdów:)
| |

Ci co mają wiedzieć o co chodzi to wiedzą......... Zjednoczony ursynów naszą zjednoczoną sił...

Fotki

Miejsca grona (0)